Najviše Oscara 'Gravitaciji', '12 godina ropstva' najbolji film

PDF Ispis
   Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 13:33

Došao je i taj dan – neobična zima 2014. filmski je obilježena još jednom, naizgled sasvim običnom dodjelom nagrada američke Akademije. Ali svaka dodjela Oscara je posebna upravo zato što je važna za novi naramak imena i naslova, ako ništa drugo onda kao prilika za veliko slavlje filma u samom Olimpu medijskog mainstreama, ali svakako i kao moćan marketinški alat onih kojima je ponekad uistinu potrebna magnetska privlačnost pozlaćenog kipića.
Budimo iskreni, Oscar nije 'sveto pismo' – ali nađe se između svih tih haljina, frizura i Ellen DeGeneres, koja vodi show iz publike i dijeli pizzu nominiranima, uistinu dobrih filmova i poštenih odluka.
Ove godine odluke su odnijele matematičku prevagu 'Gravitaciji', s čak sedam osvojenih priznanja, uključujući Oscara za najbolju režiju (Alfonso Cuaron), ali s dominacijom u tzv. tehničkom sektoru filmske umjetnosti. Cuaronovo slavlje nije značilo i pobjedu u kategoriji najboljeg filma – '12 godina ropstva' Stevea McQueena najbolji je film, s ukupno tri osvojena Oscara, za najbolju glumicu i najbolji scenarij po predlošku.

Ovdje

Komentari (0)add commentNapišite komentar
omagijaj | erektiraj

busy